2021-11-08 08:38:54• hírek • közlemény

Ökumenikus istentisztelettel és Marosán Csaba pódiumműsorával emlékeznek idén Ady Endrére

November 20-án, 10 órától Ady Endre költőre emlékeznek szülőfalujában. Az alábbiakban az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület által továbbított felhívást közöljük.

„Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület messzemenően támogatja az Adyfalvi Református Gyülekezet és annak lelkipásztora, Forró Csaba november 20-i Ady-megemlékezéssel kapcsolatos elképzeléseit.


Szigorúan betartva a világjárvány hazai  egészségügyi intézkedéseit (oltási igazolvány létét, egészségügyi maszk viselését és a személyek közti  ajánlott távolságtartást): 2021. november 20-án, szombaton az elmúlt évtizedekhez hasonlóan Érmindszenten zarándoklók  róhatják le kegyeletüket, emlékezhetnek a XIX. század utolsó és a XX. század első évtizedei magyar költészete, valamint politikai gondolkodása meghatározó, máig ható egyéniségére: az Értől indult és a világ művelődési élete Óceánjáig jutó Ady Endre költőre, publicistára, prózaíróra  –   a Kárpát-medence együtt élő népei testvéri összefogása szükségességét hirdető gondolkodójára.


Alkalmazkodva a világjárvány okozta kényszerhelyzethez szervezik-szervezzük meg úgy az idei főhajtást, hogy az az évtizedekig meghatározó, méltó és értékes programja legyen a szülőföld Ady-kultusza éltetésének. Sőt! Újat és mást is adva: több legyen az eddigieknél!


A megemlékezés nagy része, a védőoltás „felvételét” igazoló bizonylat létének ellenőrzése miatt viszonylag korlátolt számbeli részvétel mellett zajlódhat le, hiszen a helybeli református templom az egészségügyi előírásokszigorú betartása mellett 60 - 65 személynél több résztvevő befogadására képtelen.


Helyi idő szerint 10 órakor a szülőfaluba beszolgáló Nagy Jácint római katolikus és Forró Csaba református lelkész áhítatával kezdődik a találkozó. Kettőjüket követően „Az Értől az Óceánig” címmel Marosán Csaba kkolozsvári színművészmutatja be a jelenlevőknek az erre az alkalomra összeállított pódiumműsorát.


A vártnál népesebb érdeklődés esetén a szervezők igyekeznek hangosítóval biztosítani, hogy a templomon kívül rekedtek is figyelemmel kísérhessék az előadóművész várva várt műsorát.


A templomi programot követően az  Ady-emlékház udvarán álló szobor előtt (ugyancsak Marosán Csaba előadásában) néhány Ady-költemény elszavalásával, majd koszorúzással zárul az idei főhajtás. E szabadtéri momentumnál elsősorban a maszk viselésére és a távolságtartásra kell ügyelni.


Szeretettel hívja és várja az Ady-rajongókat és érdeklődőket az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesülettel közösen Ady szülőfalujának  református és  római katolikus gyülekezete.”

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: